2012. november 9., péntek

Ma (2012.11.09) ismét sikerült elmennünk gombászni. Egyik már felfedezett helyünket választottuk, ahol tudtuk, hogy fenyőpereszkére nem számíthatunk. Az utóbbi időben már nagyon sokat gyűjtöttünk belőle. Egy kis változatosságra számítottunk.
Reméltünk néhány tinóru félét (lehetőleg nem fenyő tinórut), rozsda sárga tölcsér gombát, de a leghőbb vágyunk az volt, hogy találjunk vargányát. Ez sajnos nem jött össze de sikerült pár más különleges gombát találni.
Rozsda sárga tölcsér gomba volt bőségesen, szedtünk is belőle. Nagyon sok gyűrűs tuskó gombát láttunk de most nem ez volt a cél. Talán majd egy-két nap múlva visszamegyünk érte, több mázsányi volt ott. Az igazi meglepetés a laskagomba volt. Szép egészséges, fiatal példányok mellett volt két nagyobb példány is belőle. Természetesen be is gyűjtöttük, levesbe vagy paprikásnak lesz elkészítve. Találtunk árvégű fülőkét is.
És most a GYILKOS!
gyilkos galóca
GYILKOS GALÓCA!
Ez az a gomba amit minden gombászásra fejét adó személynek biztonsággal fel kell ismerni! A tévedés halálos! Akivel voltam gombászni, gyűjtötte be. Felismerte, tudta, hogy mit gyűjt, és fényképezés után meg is semmisítettük nehogy valaki más ehetőnek nézze. Az én személyes tanácsom pedig az, ha egy gombát nem ismersz fel biztosan, akkor tekintsed mérgezőnek. Inkább dobd ki feleslegesen mint bajt okozzon! A leszedett gombát pedig mindig mutasd meg egy szakértőnek, tudod több szem többet lát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése